Historik

Hur allting började...

Liksom många andra orkestrar har Axelbandet en gång i tiden blivit till, och har således oundvikligen ett ursprung. Historien sträcker sig långt långt bak i tiden, till en epok då världen ännu var ung, kontinenterna satt ihop, stenåldern knappt hade börjat och Kemistklubben var knappa 30 år gammal.

Allt började år 0, d.v.s. år 1956. Legenderna från dessa svunna tider är många. Mycket om Axelbandets ursprung är för evigt höljt i alko-hål, men följande torde stämma: På kemistklubbens labbjulfest bestämmer sig en grupp teknologer som inte vet bättre för att framföra hornmusik. Detta sker i fullständig oskyldighet och ovisshet om vad som komma skall, men skadan är skedd. Alla har de en svag känsla av att någonting har hänt. De gör det igen.

23.3.1957 är dagen som för alltid ändrade världen. Musikerna samlas igen, på sin första keikka, Axelnatten -57. Molnen tornar upp sig på himlen, ölen korkas, världen skakas i sina grundvalar. Likt en återuppstådd drunknad åsna i Aura å reser sig…

Axelbandet

Det oundvikliga resultatet när bandet för första gången uppträder på Axelnatten. En okänd vis man har senare uttryckt händelsen i dessa ord:

Året var 1957. Finland var landet som betalade. Jean Sibelius avled, Humphrey Bogart och Oliver Hardy likaså. Moskva meddelade att Raoul Wallenberg dött i en hjärtattack i Ljublankafängelset 17 juli 1947. Ur spillrorna reste sig Axelbandet, bandet som betalar och betalas. Axelbandet överlevde både notkrisen och studentrevolten. Lester Bowles fick fredspris, Marita Lindahl blev Miss World i London, rymdhunden Laika skjöts upp, men Axelbandet blev till.

Antalet musikanter är från början fem, men lär med tiden ha utökats till 11. Dessvärre går det rykten i dessa tider om att en orkester inte kan överleva utan instrument och lokal, instrument lånas från finska sjöscoutkåren och orkestern övar i Von Knorringska rummet på Kåren, ett rum som inte byggts för musik, har bandet försäkrats. Uppträdandena är huvudsakligen inom Akademin. I.o.m. 5-årsjubiléet 1962 blir årskonserten på Axelnatten en årlig tradition då bandet dessutom får spela musik. Orkestern består av teknologer från TKF och klädseln är labbrockar. Axelbandet överlever 60-talet, spelar och upprättar kontakter med andra likasinnade i teknologmusikens (under)bara värld. 1967 firar bandet sitt bästa 10-årsjubileum genom tiderna, Axelbandet har existerat i ett decennium.

Allt eftersom tiden går blir Axelbandet genom sina alla möjliga och omöjliga spelningar världsberömt i hela Finland (iallafall i Åbo). Spelningar hålls förutom inom akademin för föreningar, företag och andra som vågar…

Resten är historia. Idag har vi redan existerat och spritt antikultur omkring oss i över 50 år.